eik2.jpg

Nieuwe eik op kruispunt Gooik, Pepingen en Lennik

zat 21 maa 2015

Boer Arthur Claes van hoeve Bree-Eik in Lennik plant vandaag een nieuwe eik. Die moet op termijn opnieuw een baken worden op de grens tussen Gooik, Pepingen en Lennik. Vorig jaar werd het vorige exemplaar, een 30 jaar oude eik, plots gestolen. 

 

Op woensdag 1 oktober vorig jaar verslikte boer Claes van Hoeve Bree-Eikzich zowat in zijn koffie. Toen hij naar buiten keek, zag hij dat de eik die hij 30 jaar eerder geplant had, weg was. De vijf meter lange stam was verdwenenen, brutaal gestolen. Enkel de kruin lag nog naast de afgezaagde stomp en blokkeerde de weg.

De eik was in de loop der jaren uitgegroied tot een baken op de grens van Gooik, Pepingen en Lennik. Buren hingen een rouwbericht. Dichter Maurits Van Liedekerke schreef een ‘Requiem voor een eikelaar’.

De speurders van politiezone Pajottenland vonden de afgezaagde stam enkele dagen later terug op de Kesterheide in Gooik. De dader bleek een jongeman van 21 uit Gooik. 

Vanmiddag om 17u plant boer Claes een nieuwe inheemse zomereik op de kruising van Bree-Eik, Langestraat en Winnepenninkxstraat in Lennik.