De kerktoren van Gooik, binnenkort Pajottegem

Vlaams parlement keurt fusie Pajottegem goed

don 18 apr

Het Vlaams parlement heeft de fusie van Galmaarden, Gooik en Herne goedgekeurd. De drie vormen vanaf volgend jaar de fusiegemeente Pajottegem. In een marathonzitting bogen de parlementsleden zich over dertien gemeentefusies, waaronder die dus ook die van de drie Pajotse gemeenten.

Een fusie kan alleen plaatsvinden als de Vlaamse regering het daar mee eens is. In het Vlaams parlement stemden 108 leden rond de fusie van Galmaarden, Gooik en Herne. 86 van hen stemden voor, 19 stemden tegen en 3 leden onthielden zich. Het ontwerp van decreet wordt nu overgemaakt aan de Vlaamse regering dat de fusie nog formeel moet bekrachtigen.

De nieuwe fusiegemeente Pajottegem heeft recht op een schuldverlichting van Vlaanderen van in het totaal net geen vijf miljoen euro. De fusiegemeente mag de komende legislatuur ook zeven in de plaats van vijf schepenen hebben. Pajottegem zal bijna 25.000 inwoners tellen en wordt met een oppervlakte van zo'n 120 vierkante kilometer veruit de grootste gemeente van Vlaams-Brabant.