ausloos-alg2.jpg

Nieuwe soort alg krijgt naam overleden Gert Ausloos (Plantentuin Meise)

woe 21 jan 2015

Wetenschapper Bart Van de Vijver heeft een nieuwe alg die hij ontdekt heeft, genoemd naar de overleden Gert Ausloos van de Plantentuin in Meise. 

Bart Van de Vijver, die als onderzoeker verbonden is aan de Plantentuin van Meise, gaat wereldwijd op zoek naar kiezelwieren of algen. Dit jaar heeft hij z’n 300ste nieuwe soort voor de wetenschap beschreven en die kreeg de naam Halamphora Ausloosiana (zie foto onderaan), een verwijzing en eerbetoon aan Gert Ausloos die in maart vorig jaar onverwacht overleed. Gert Ausloos was jarenlang het hoofd van de educatieve dienst van de Plantentuin in Meise.

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"25031","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"447","width":"610"}}]]

De alg zal deel uitmaken van verschillende onderzoeken. Algen kan je niet met het blote oog waarnemen maar zorgen weel voor  44% van de zuurstof op aarde. Net als bijna 75% van de nieuwe soorten beschreven door Bart Van de Vijver, is ook de Halamphora Ausloosiana afkomstig van de Zuidpool waar hij als wetenschapper regelmatig naartoe trekt om onderzoek uit te voeren. Eind deze maand onderneemt hij trouwens een nieuwe expeditie naar het Antarctische gebied. Regelmatig reist hij ook naar continenten in de wereld. Maar algen moet je niet altijd te ver gaan zoeken. Zo ontdekte Bart van de Vijver ook drie nieuwe soorten in de Plantentuin in Meise.   

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"25033","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"421","width":"610"}}]]