Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Onderzoekscommissie aanslagen van start gegaan

Onderzoekscommissie aanslagen van start gegaan

Vanmiddag is de onderzoekscommissie van de kamer naar de aanslagen van 22 maart van start gegaan.  De eerste getuige die aan het woord kwam was gouverneur De Witte van Vlaams-Brabant die kwam uitleggen hoe de hulpverlening in Zaventem is verlopen.

De gouverneur begon met uiteen te zetten welke interventieplannen er bestaan voor allerlei soorten catastrofes, waaronder ook terroristische aanslagen.  Hij gaf ook in zeer grote trekken een tijdlijn met de belangrijkste momenten voor wat de hulpverlening betreft.  Een algemene en grondige evaluatie zal pas eind deze maand klaar zijn, zei hij. Zijn persoonlijke indruk is dat er snel en efficiënt is ingegrepen, maar niet feilloos. Maar dat is ook nooit het geval in dergelijke noodsituaties, voegde hij eraan toe.

Hij kreeg ook vragen over de kritiek van de Brusselse staatssecretaris Jodoigne dat de alarmcentrale in Leuven de situatie onderschat had en te weinig ambulances had gestuurd. (Lees ook: 'Leuvense hulpdiensten onderschatten impact aanslag Zaventem')   De Witte verwees echter naar een brief die minister van volksgezondheid Maggie De Block daarover op 1 april al naar Jodogne gestuurd had. Daarin schreef ze dat er volgens haar wel genoeg ambulances in Zaventem waren en dat er hoe dan ook altijd een soort van tactische reserve aan ziekenwagens achter de hand moet worden gehouden.