Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Opmerkelijke boekendiefstal in bibliotheek van Overijse

Opmerkelijke boekendiefstal in bibliotheek van Overijse

Twee weken geleden hebben dieven 23 eeuwenoude boeken gestolen uit de bibliotheek van Overijse. Het gaat om boeken van Justus Lipsius, een invloedrijke humanist uit de 16de eeuw die in de druivengemeente werd geboren. Dat schrijft De Standaard.

De diefstal vond op zondagavond 8 november plaats. Rond half tien ging het alarm af van de bibliotheek van Overijse. De technicus ontdekte dat dieven aan de haal gingen met de kluis. Opvallend, want die weegt zo zwaar dat er enkele mannen aan te pas komen om ze te kunnen dragen. Was het een gerichte diefstal van kostbare boeken? Of dachten de dieven dat er geld in de kuis zat? Niemand die het antwoord voorlopig weet, ook de gemeente Overijse staat voor een raadsel.

De politie heeft de informatie van de gestolen boeken verspreid bij veilinghuizen en antiquariaten. Dat zijn winkels waar oude boeken, kaarten en prenten worden verkocht. Hen wordt gevraagd om extra waakzaam te zijn als er een boeken wordt aangeboden. Het merendeel van de gestolen boeken dateren uit het begin van de 17de eeuw.