Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Opnieuw verwaarloosde dieren in beslag genomen in Heikruis

Opnieuw verwaarloosde dieren in beslag genomen in Heikruis

De politiezone Pajottenland heeft 14 schapen in beslag genomen bij een boerengezin uit Heikruis. De familie werd al meermaals veroordeeld voor dierenverwaarlozing en mag in principe geen dieren meer houden. De schapen verkeren in levensgevaar. De familie trekt intussen naar de Raad van State om hun eerdere veroordelingen ongedaan te maken.

De politiezone Pajottenland werd onlangs getipt dat er zich schapen in een afgelegen weide in Heikruis bevonden in een geïmproviseerde stal gemaakt van paletten en zeilen. De dieren zaten op elkaar gepakt op een ruimte van 15 vierkante meter. De Ark van Pollare nam de dieren vandaag mee nadat de politie het parket Halle-Vilvoorde inlichtte.

Het opvangcentrum haalde 14 schapen weg uit erbarmelijke omstandigheden. De dieren werden onderzocht door een dierenarts. Daaruit blijkt dat hun toestand ernstig is. Enkele schapen zijn zo zwaar getroffen door schurft dat er voor hun leven gevreesd wordt. 

"Het is frustrerend om telkens op dezelfde plek te moeten terugkeren. Ook ergens helemaal achterin een weide, goed verstopt en quasi onzichtbaar van op straat, geldt het verbod op dieren houden. Dit is dierenmishandeling in zijn puurste vorm. Het is zo'n dag die je herinnert door de stank, horror en nood aan dringende hulp voor de dieren," zegt de Ark van Pollare op sociale media.

Bij de boerenfamilie werd in totaal al zo'n 1.000 dieren in beslag genomen. Het koppel werd veroordeeld tot levenslang verbod om nog dieren te houden. Na die veroordeling schreven ze de boerderij in op naam van hun vader en gingen door met hun activiteiten. Intussen ook de vader veroordeeld, maar tegen die uitspraak loopt een beroepsprocedure.

De advodaat van de familie laat ook weten dat zijn cliënten naar de Raad van State trekken om al hun veroordelingen te herzien. Het kabinet van Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts liet in oktober nog weten dat ze de boerenfamilie achter de tralies wil.

Foto's: De Ark van Pollare