gemeentehuis_met_eendjes.jpg

Opnieuw vrees voor botulisme in parkvijver Wemmel

zon 21 jul 2019

Er wordt opnieuw gevreesd voor botulisme in de vijver aan het gemeentehuis van Wemmel. Dit weekend werden zes dodelijke eenden aangetroffen, wat het totaal deze zomer op al zeker op 14 dode beesten brengt. Vorige zomer stierven meer dan 100 eenden in de parkvijver van Wemmel aan de gevolgen van botulisme.

Het gemeentebestuur volgt de nieuwe sterftes op en gaat indien nodig extra maatregelen nemen. Vorig jaar werden al extra pompen geplaatst om meer zuurstof in het water te krijgen. Botulisme komt vaak voor in ondiep, stilstaand en zuurstofarm water. Dat komt omdat bij warm weer snel opwarmt.

"Het warme weer en weinig regen zijn inderdaad de oorzaak van de sterfte. De twee fonteinen in de vijver draaien op volle toeren voor maximale zuurstofinbreng in het water. De vijver is ook pas uitgebaggerd en heeft veel meer capaciteit en dus ook zuurstof. Het wordt komende week ook extra warm en nu maandag is er opnieuw overleg. Het zuurstofgehalte zal opnieuw worden gemeten", zegt burgemeester Walter Vansteenkiste.

Het gif dat botulisme veroorzaakt, vormt zich bij de dieren meestal na het eten van rottende zaken. Wemmel roept daarom nogmaals op om de eenden niet te voederen. Door het eten dat in de vijver gegooid wordt kan botulisme zich namelijk snel verspreiden onder de eenden. Het gif veroorzaakt een vaak fatale spierverlamming bij de dieren.