Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Overijsenaar schrijft kritische biografie over Albert II

Overijsenaar schrijft kritische biografie over Albert II

Thierry Debels uit Overijse schreef een boek over koning Albert II. Debels is econoom en publiceerde verschillende werken over financiële onderwerpen. Maar tien jaar geleden ontpopte hij zich ook tot een omstreden royalty-wachter na het verschijnen van zijn biografie over wijlen koning Boudewijn. Daarna volgden nog boeken over ons koningshuis, allemaal even kritisch. Nu is er 'Albert II. Een biografie', alweer een boek waar niet iedereen even blij mee zal zijn.

Voor koning Albert II koning werd, reed hij een nogal hobbelig parcours, vindt auteur Thierry Debels. “Voor hij koning werd, was Albert II een losbandige kerel. Zo werd hij vaak gesignaleerd in uitgaansmilieus met mensen met een criminele achtergrond,” vertelt hij. “Een ex-BOB’er heeft me ooit verteld dat hij op een bepaald moment een foto zag van de prins met een crimineel en meteen wist dat het dossier in kwestie moest worden afgesloten.”

Critici
In het boek van Thierry Debels worden allerlei onverkwikkelijke affaires van de voorbije decennia op een of andere manier gelinkt aan Albert. Denk onder meer aan het dossier Eurosystem Hospitalier, de Roze Baletten, Lernout & Hauspie. Critici vinden echter dat Debels nogal veel veronderstelt, insinueert en vooral anderen citeert. Onterecht, vindt Debels: “Ik heb geprobeerd om zover als mogelijk te gaan. Zo citeer ik het onderzoek naar de Bende van Nijvel, waarin een onderzoeker zegt dat de naam van de prins wordt genoemd. Maar er wordt gecensuereerd van hogerhand, dus ik kan alleen maar zover gaan als mijn bronnen dat toelaten.”

Kritische blik
Debels zijn fascinatie voor het koningshuis is vanuit een kritische blik gekomen: “De echte reden waarom ik die boeken schrijf, is omdat er te positief wordt geschreven over het koningshuis. De kritische stemmen krijgen te weinig gehoor en ik wil net die mensen wel een stem geven.”

'Albert II. Een biografie' van Thierry Debels verscheen bij uitgeverij Manteau.