Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Parket eist 3 jaar cel met uitstel voor treinbestuurder Buizingen

Parket eist 3 jaar cel met uitstel voor treinbestuurder Buizingen

Vandaag zijn de pleidooien gestart in het proces over de treinramp in Buizingen bij Halle. Die kostte op 15 februari 2010 het leven aan 19 mensen. Het parket-generaal eist drie jaar cel met uitstel voor de treinbestuurder en een geldboete voor de NMBS en Infrabel van respectievelijk 700.000 en 650.00 euro.

 

Vlak bij het station van Buizingen botste op 15 februari 2010 twee treinen. Meer dan 300 mensen raakten gewond, 19 mensen lieten het leven. Negen jaar later starten eindelijk de pleidooien in het proces voor de Brusselse politierechtbank. Het parket Halle-Vilvoorde vervolgt in de zaak spoorwegbeheerder Infrabel, de NMBS en de treinbestuurder van een van de twee treinen. Het proces zal de hele week duren.

Het openbaar ministerie heeft vanochtend drie jaar cel met uitstel geëist tegen de treinbestuurder die door het rood zou zijn gereden en zo de treinramp van Buizingen zou hebben veroorzaakt. Voor de NMBS en Infrabel vordert de openbaar aanklager geldboetes van respectievelijk 700.000 en 650.000 euro. Volgens advocaat-generaal Catherine Ramaekers dragen NMBS en Infrabel een zware verantwoordelijkheid. “De treinbestuurder was de laatste verantwoordelijke in de keten.”