Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Parket Halle-Vilvoorde telt al 2.500 inbreuken op coronamaatregelen

Parket Halle-Vilvoorde telt al 2.500 inbreuken op coronamaatregelen

Sinds de invoering van de coronamaatregelen op 13 maart heeft het parket van Halle-Vilvoorde al zo'n 2.500 dossiers geopend voor inbreuken op de coronamaatregelen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Het gaat gemiddeld om meer dan 50 inbreuken per dag.

Het gaat om zo'n 200 inbreuken tegen minderjarigen, de rest tegen meerderjarigen. De minnelijke schikkingen die de politie oplegt variëren tussen de 250 en 750 euro. Minderjarigen krijgen geen geldboete, maar een alternatieve straf. "Als iemand niet wil betalen, niet volledig betaalt of te laat betaalt, wordt er overgegaan tot rechtstreekse dagvaarding", zei Blondeau van het parket Halle-Vilvoorde enkele weken terug. "Wie de coronamaatregelen al eens overtrad wordt onmiddellijk gedagvaard. De anderen worden samengevoegd in themazittingen." 

De maximumstraf die de correctionele rechtbank kan opleggen voor het overtreden van de coronamaatregelen is een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden en/of een geldboete die kan oplopen tot 4.000 euro. Wie bewust hoest, spuwt of niest naar andere personen zal een apart proces-verbaal krijgen. "Dat kan aanleiding geven tot een zwaardere boete, een rechtstreekse dagvaarding of een voorleiding bij de onderzoeksrechter", besluit Blondeau.