steenokkerzeelrondpunt.jpg

Perk opent vandaag (letterlijk) de jacht op everzwijnen

zat 22 okt 2022

In Perk in Steenokkerzeel wordt vandaag gejaagd op everzwijnen. De voorbije dagen werden er verse sporen en uitwerpselen van de dieren gevonden. Omdat er een nultolerantie voor everzwijnen geldt in Steenokkerzeel organiseert de lokale wildbeheerseenheid Barebeek vandaag een jachtmoment.

 

Everzwijnen kunnen heel wat schade aanrichten. Hoeveel dieren Perk nu doorkruisen, is onduidelijk. “We vermoeden dat ze zich ophouden in de maïsvelden,” aldus burgemeester Kurt Ryon (Klaver/N-VA). “Die maïs wordt vandaag geoogst en dus wordt op dat moment een vergunde jacht georganiseerd.”

Voor everzwijnen geldt in Steenokkerzeel een nultolerantie. “Dat is zo overeengekomen met jagers, milieuverenigingen en het Agentschap Natuur en Bos,” aldus Ryon. “Het gaat niet alleen om de schade die de dieren veroorzaken, maar ook om risicobeheersing van wildziekten en populatiebeheer.”

De jacht is vanmorgen om 7 uur geopend. Daarvoor zijn de trage wegen tussen de Hoogstraat, de Kampenhoutsesteenweg en de Tervuursesteenweg volledig afgesloten voor fietsers en wandelaars. Van zodra de jacht is afgelopen, zullen de hekken aan de toegangspunten van de zone verwijderd worden.

Volgens burgemeester Ryon is het de eerste keer dat er everzwijnen gesignaleerd worden in Steenokkerzeel. Vorig jaar schoten jagers nog twee everzwijnen in het naburige Hofstade.