Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Plantentuin Meise plant 48 volwassen bomen

Plantentuin Meise plant 48 volwassen bomen

Plantentuin Meise is vandaag gestart met de aanplanting van 48 grote watercipressen langs de Dreef vlakbij de hoofdingang. Volwassen bomen planten is een heel karwei waar een gespecialiseerde firma voor ingeschakeld wordt. De werken maken deel uit van de volledige vernieuwing van het onthaal van de plantentuin.

Langs de Dreef stonden vroeger oude beuken, maar een groot deel daarvan moest plaatsruimen voor de watercipressen. "De bomen hebben een historische link met de plantentuin", zegt Koen Es van Plantentuin Meise. "Toen de boomsoort ontdekt werd, was de Plantentuin één van de eerste plekken waar er zaden vanuit China naartoe werden gebracht. Daarnaast hopen we dat de watercipressen klimaatbestendig zijn."

Plantentuin Meise plant naar eigen zeggen erfgoed voor de toekomst. "Het is de bedoeling dat ze er nog vele honderden jaren blijven staan. De bomen zijn 20 jaar oud, zijn tien meter hoog en wegen vier ton per stuk. Ze planten vraagt veel concentratie en engelengeduld. Het is een echt huzarenstukje. We gebruiken een zware kraan, de bomen worden zowel als bovengronds verankerd", zegt Koen Es.

De werken zullen zo'n twee weken duren. Ze maken deel uit van de nieuwe hoofdingang die momenteel wordt gebouwd in Plantentuin Meise. Die werken zijn begonnen in maart vorig jaar en moeten dit jaar nog klaar zijn.