Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Politie volgde 'man met het hoedje' al voor aanslagen Parijs

Politie volgde 'man met het hoedje' al voor aanslagen Parijs

Mohammed Abrini, de enige overlevende zelfmoordterrorist van de aanslag in Brussels Airport, werd al voor de aanslagen in Parijs gevolgd door de politie. Maar enkele dagen voor die zwarte 13 november kon hij aan de politieaandacht ontsnappen. Dat schrijft De Standaard.

De politie verdacht Abrini ervan dat hij in Syrië was gaan vechten. Zijn jongere broer was daar al omgekomen en hij was eind juni 2015 zelf naar Turkije gevlogen, maar stond na een maand al terug in Molenbeek. De politie hield Abrini sindsdien in de gaten. Er stond sinds oktober 2015 zelfs een camera gericht op zijn huis in Sint-Jans-Molenbeek, precies om te kunnen controleren of hij met terreurverdachten omging.

Desondanks kon Abrini ongemerkt de daders van de aanslagen in Parijs naar verschillende onderduikadressen vervoeren. Op de camerabeelden van zijn woning konden de speurders naar verluidt wel een aantal keer Salah Abdeslam zien, maar omdat Abdeslam een jeugdvriend van Abrini was en hij op dat moment nog niet als geradicaliseerd beschouwd werd, greep de politie niet in. Pas na 15 november is gebleken dat de twee mannen op dat moment druk bezig waren om een aanslag voor te bereiden.