Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Preventiewerking Zennevallei vraagt aandacht voor kankerscreening

Preventiewerking Zennevallei vraagt aandacht voor kankerscreening

Wie vandaag het ziekenhuis van Halle binnenwandelt, zal er ongetwijfeld een grote opblaasbare dikke darm zien opduiken. Met die campagne wil de Preventiewerking Zennevallei aandacht vragen voor screening op verschillende soorten kanker. “Te weinig mensen in onze regio laten zich testen”, klinkt het.

Preventiewerking Zennevallei is een initiatief van verschillende gemeenten in de Zennevallei, de plaatselijke eerstelijnszone en artsenkring , Logo Zenneland en het ziekenhuis van Halle. Samen vragen ze aandacht voor screening op kanker. “Te weinig inwoners uit de Zennevallei laten zich screenen op dikke darmkanker, borstkanker of baarmoederhalskanker. De bevolkingsonderzoeken in onze regio scoren zelfs ondermaats in vergelijking met de rest van Vlaanderen. Met soms alle gevolgen van dien”, klinkt het bij preventiewerking Zennevallei.

Blijft de vraag waarom de Zennevallei zo slecht scoort op het vlak van dikke darm kankeronderzoek. "We zien dat algemeen in meer verstedelijkte gebieden de deelname aan preventieve onderzoeken lager is, dat mensen moeilijker te bereiken zijn. Er is ook een beetje een taalbarrière en ook mensen met een meer sociaal kwetsbare achtergrond die soms nog moeilijker te bereiken zijn. De uitdaging is dus om net die mensen te bereiken en aan te sporen om deel te nemen”, zegt dokter Brecht Segers van Artsenkring Zennevallei.