Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Problemen met waterspeeltuin Halle bijna van de baan

Problemen met waterspeeltuin Halle bijna van de baan

Begin juli werd in Halle het eerste deel van de waterspeeltuin opengesteld. Het project kwam er na de inspraakactie "Idee zkt Stad", waarbij inwoners beleidsvoorstellen mochten doen. Om zoveel mogelijk water te voorzien op een duurzame manier, liet de stad Halle een regenwaterput aanleggen. Het regenwater dat de put kan opvangen zou goed moeten zijn voor zo’n 75 tot 80 procent van alle water dat nodig is voor de waterspeeltuin. ​Er was dus bij de bouw al geweten dat er mogelijks water aangevuld zou moeten worden.

Op 21 juli ontving de stad een melding dat er geen water meer beschikbaar was in de speeltuin. Het beschikbare regenwater bleek onvoldoende. De speeltuin werd immers zeer druk bespeeld en er was op de speeltoestellen zelf nog te veel waterverlies. Hoewel er al ten volle gespeeld kon worden, was de waterspeeltuin immers nog niet volledig afgewerkt en stond het circulair systeem nog niet op punt.

De stad besliste toen om elke week een controle uit te voeren en de regenwaterput manueel aan te vullen met stadswater als een tekort aan water zou dreigen. De aannemer heeft intussen ook belangrijke aanpassingen aan de speeltoestellen gedaan, waardoor het waterverlies nu al aanzienlijk verminderd is. De stad zal op basis van de metingen die nu uitgevoerd worden ook onderzoeken of een tweede waterput een verantwoorde investering zou zijn.

Intussen zijn de meeste problemen dus van de baan en is het uitkijken naar de oplevering van het fonteinpark en de ligweide, die het tweede luik van het project vormen. Tegen de lente zouden die klaar moeten zijn.