Proces Treinramp Buizingen: parket eist geldboete van 540.000 euro voor Infrabel

din 17 nov 2020

Vandaag start in Brussel het proces in beroep over de treinramp in Buizingen. Het Brussels parket vordert een effectieve geldboete van 540.000 euro tegen Infrabel. In beroep staat alleen de spoorwegbeheerder terecht. Een treinbestuurder en de NMBS legden zich neer bij het vonnis dat de Brusselse politierechtbank vorig jaar uitsprak.

De Brusselse politierechtbank veroordeelde de NMBS in december van vorig jaar tot een geldboete van 550.000 euro voor nalatigheid. De treinbestuurder die een rood sein negeerde, werd schuldig bevonden maar kreeg geen straf. Infrabel kreeg eveneens een geldboete van 550.000 euro, waarvan de helft met uitstel, maar ging in beroep.

Volgens de spoorwegbeheerder zou het vonnis van de politierechter de capaciteit van het spoornet fors inperken. Daardoor zouden dagelijks nog maar 400 treinen door de Brusselse noord-zuidverbinding kunnen rijden, in plaats van 1.200 vandaag. Na het beroep van Infrabel tekende het Brusselse parket hoger beroep aan. Daardoor kan de rechtbank nu de spoorwegbeheerder een zwaardere straf opleggen.

Het proces in beroep moest normaal eind september plaatsvinden, maar werd uitgesteld door de coronapandemie. Om dezelfde reden gaat het proces in de grote zittingszaal van het Hof van Cassatie door. Het proces zal drie dagen duren. Bij de treinramp in Buizingen kwamen 19 mensen om het leven en raakten meer dan 300 personen gewond.