Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Provincie en Leeuws OCMW helpen mensen uit kansengroepen renoveren

Provincie en Leeuws OCMW helpen mensen uit kansengroepen renoveren

De provincie Vlaams-Brabant en het OCMW van Sint-Pieters-Leeuw zijn gestart met de renovatie van 8 woningen van mensen uit kansengroepen. Ze doen dat onder de noemer ‘Ruisbroek renoveert’.

 

Acht huizen van mensen met minder middelen worden de komende maanden in Ruisbroek, deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw, gerenoveerd. Voor mensen uit kansengroepen is het vaak financieel onmogelijk om de gepaste maatregelen te nemen om hun woning energiezuiniger te maken. “We streven naar een Vlaams-Brabant waar zoveel mogelijk mensen betaalbaar en duurzaam kunnen wonen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde van wonen. “Uit onderzoek blijkt dat ondanks de vele beleidsinspanningen van de laatste tien jaar de situatie van ouderen, mensen met een laag inkomen en het onderste segment van de private markt niet verbetert. Nochtans is hier de grootste winst aan energiebesparing te halen. Het ontbreekt de mensen soms aan de nodige financiële middelen om de noodzakelijke investeringen te pre-financieren. De provincie Vlaams-Brabant stelde 300.000 euro ter beschikking aan het OCMW van Sint-Pieters-Leeuw voor de uitvoering van noodzakelijke renovatiewerken.”

Naast de financiële steun kunnen de inwoners ook rekenen op deskundig advies. “Ze kunnen rekenen op individueel advies, technische en sociale begeleiding, zowel tijdens de planning, als bij de aanbesteding en de uitvoering van de werken. De financiële ondersteuning, 30.000 euro per woning, gebeurt via subsidieretentie: verbouwers krijgen een subsidie die pas moet worden terugbetaald op het ogenblik dat de woning een andere eigenaar krijgt”, zegt Jan Desmeth, schepen van Welzijn van Sint-Pieters-Leeuw.