Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ramadan in coronatijden: lege moskeeën en geen familiediners

Ramadan in coronatijden: lege moskeeën en geen familiediners

Vanavond start de ramadan, de vastenmaand voor moslims. Die zal door de coronacrisis anders dan anders verlopen. Zo zullen moskeeën gesloten blijven, moet er thuis gebeden worden en mag er alleen gegeten worden met mensen die onder eenzelfde dak wonen.

Ook de Ramadan moet zich aanpassen aan de coronamaatregelen. Na een dag vasten komen moslims tijdens de ramadan normaal 's avonds met vrienden of familie bij elkaar om te eten, maar dat mag dit jaar niet. "De maaltijden voor het breken van de vasten, de iftar, moeten thuis genuttigd worden, enkel in gezelschap van familieleden die er ook wonen", zegt Vilvoords schepen van Sociaal Beleid en Gelijke Kansen Fatima Lamarti (sp.a). "De Moslimexecutieve verbiedt ook om na de iftars met anderen samen te komen."

Ook de moskeeën zullen gesloten blijven, bidden mag alleen met mensen die onder hetzelfde dak wonen. “De ramadan leert je te zien en te waarderen wat je hebt ontvangen. Jouw noden ondergeschikt te maken aan die van anderen en iets terug te geven aan anderen. Dat is in deze vreemde tijden meer dan ooit aan de orde", aldus Lamarti. Behoeftige moslims krijgen de gelegenheid om een warme maaltijd af te halen in de moskee. Naar schatting zullen een 25-tal gezinnen een dergelijke maaltijd afhalen.