anemoon4.jpg

Rusthuis failliet: bewoners moeten binnen een week weg

maa 25 maa 2019

"Een drama. Ik moet hier nu weg na 12 jaar en verlies mijn hele sociale omgang." Aan het woord is de 90-jarige Marcel Doms, bewoner van rustoord Anemoon in Strombeek dat failliet is verklaard. De zaakvoerders blijven weg en laten alleen ellende achter.

Woonzorgcentrum Anemoon, dat 26 jaar geleden werd opgericht in de Begonialaan in Strombeek, is failliet verklaard. Onbetaalde rekeningen stapelden zich op en het personeel spreekt ook over 'totaal wanbeleid van de directie'. Dat personeel baat nu zelf het rustoord nog één week uit omdat de zaakvoerders zijn verdwenen.

"Er is een curator aangesteld om het faillissement te begeleiden. De eigenaars stoppen om economische redenen," zegt Joris Moonens, woordvoerder van Agentschap Zorg en Gezondheid. Maar daar hebben de inwoners van Anemoon geen oren naar. "Het is een ramp. Ineens krijg je het bericht dat je binnen de tien dagen moet vertrekken. Chapeau dat het personeel dit nog even draaiende houdt. Maar wat de bazen doen, is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar," zegt Marcel Doms.

'Niet meer rendabel'

De eigenaars zagen naar eigen zeggen geen andere optie. "Een klein rusthuis met 30 bedden en 20 personeelsleden is niet meer rendabel," zeggen uitbaters Johan Buyl en Nadia Van Dam. "De financiering van de sector neemt af en de zorgbehoefte en personeelskosten nemen toe. Dat laatste bedraagt intussen al meer dan 1 miljoen euro per jaar. Dat kunnen we niet meer aan. Er liepen overnamegesprekken, maar die zijn afgesprongen."

De maatschappelijke assistenten van het OCMW van Grimbergen helpen intussen de bewoners zoeken naar een nieuwe plek. Die blijkt welkom te zijn, want sommige bewoners hebben geen familie meer waarop ze beroep kunnen doen. Het OCMW gaat indien nodig ook helpen bij de verhuizing van de inwoners van Anemoon. Het merendeel van hen heeft wel al een nieuw onderkomen gevonden.