Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Sfeervolle herdenkingen wapenstilstand

Sfeervolle herdenkingen wapenstilstand

Zowat in alle gemeenten van onze regio worden vandaag herdenkingen georganiseerd naar aanleiding van wapenstilstand.  RINGtv start vanavond met de proloog van de nieuwe tv-reeks ‘In Bange Tijden’, het verhaal van de Grote Oorlog tussen Zenne en Dender.  

Op 11 november 1918, na 1.568 dagen wereldwijde strijd, sloten Duitsers, Fransen en Engelsen een Wapenstilstand af. Het betekende het einde van de Grote Oorlog.  Om 11 uur precies ging het staakt-het-vuren in. Zowat in alle gemeenten wordt het einde van de eerste wereldoorlog herdacht met een eucharistieviering en wordt er een bloemenkrans neergelegd aan het oorlogsmonument.

In Lennik wordt op de begraafplaats van Lennik vandaag ook het kunstwerk ‘Memento’ van Koenraad Tinel onthuld. Een ode aan elke unieke mens die slachtoffer werd tijdens de oorlog.    

In de foyer van CC Asse kan je nog tot 19 december gaan kijken naar ‘De Groote Oorlog in de Brabantse kouters’.  Een tentoonstelling waarbij 11 gemeenten uit onze regio samen met de lokale heemkringen op zoek gaan naar sporen van de Grote Oorlog. 

In Liedekerke worden de laatste herdenkingspanelen onthuld van  ‘Memoriaal van een Wereldoorlog’.  De panelen werden ontworpen door Filip Callewaert, een leerkracht van de Liedekerkse academie.  U kan ze bewonderen rond de kerk van Liedekerke.  

En Ringtv zendt vanavond de proloog uit van ‘In Bange Tijden’. Een nieuwe reeks waarin journalist Tom Serkeyn op zoek gaat naar sporen van de Eerste Wereldoorlog in onze streek.