sint-veroon_lembeek.jpg

Sint-Veroonmars erkend als Vlaams cultureel erfgoed

woe 26 jun 2019

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft de Sint-Veroonmars in Lembeek erkend als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed. De paassoldaten hebben met het Halse streekmuseum Den AST en de Erfgoedcel Pajottenland-Zennevallei twee jaar aan het dossier gewerkt.

Het is eeuwenoude traditie: al meer dan zevenhonderd jaar gaat op Paasmaandag de Sint-Veroonmars uit in Lembeek. De stoet is elk jaar het resultaat van een samenwerking tussen heel wat organisaties uit het verenigingsleven. Meer dan vijfhonderd figuranten nemen deel aan de optocht.

De mars wordt nu erkend als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed, wat ook positief is voor de toekomst. Om erkend te worden moet de organisatie zich engageren om het erfgoed door te geven aan de volgende generaties. Al is dat bij de Sint-Veroonmars voorlopig geen probleem.

"De mars is springlevend. Wij hebben zelfs een wachtlijst om nieuwe leden aan te kunnen werven,” vertelde Johan Devogeleer, voorzitter van de Koninklijke Soldatenclub Congo eerder dit jaar.