Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Slachtoffers terreur kunnen rekenen op snelle financiële noodhulp

Slachtoffers terreur kunnen rekenen op snelle financiële noodhulp

De slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen op 22 maart in Zaventem en Brussel kunnen rekenen op een snelle vergoeding van het Slachtofferfonds. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens zondagavond meegedeeld.

Binnen het Slachtofferfonds komt er een speciale afdeling voor de ondersteuning van de terreurslachtoffers of hun nabestaanden. Dit om te voorkomen dat ze financiële problemen zouden krijgen door hun medische zorgen. Die hulp bestaat een voorschot van maximaal 15.000 euro.

Vanaf woensdag 20 april kunnen slachtoffers zich melden via het telefoonnummer 0471/123.124. Vanaf vandaag kan je ook al een e-mail sturen naar terrorvictims@just.fgov.be. Voorts gaat de regering zelf ook slachtoffers opsporen via de lijsten die werden opgemaakt door de ziekenhuizen waar slachtoffers verzorgd werden.

Minister Geens wil in de toekomst de regelgeving van het Slachtofferfonds ook bijsturen. Hij wil onder meer de plafonds voor de toekenning van financiële hulp verhogen. Ook wil hij de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een vergoeding, versoepelen. Daardoor zal het Slachtofferfonds in toekomst ook tussenbeide komen voor Belgen die in het buitenland het slachtoffer werden van een terreurdaad. Bij de afhandeling moeten de slachtoffers in eerste instantie wel een beroep doen op hun verzekering of het slachtofferfonds van het betrokken land waar de terreurdaad plaatsvond. De kwestie zal deze week bespreken worden op de ministerraad.