belgocontrol_binnen.jpg

Sociale onrust groeit: vijf rechtszaken tegen Skeyes

vrij 18 jan 2019

Een nakende staking is voorlopig afgewend, maar de sociale onrust bij Skeyes in Steenokkerzeel – het vroegere Belgocontrol – groeit. Luchtverkeersleiders zijn de situatie zo beu dat ze een rechtszaak hebben aangespannen tegen Skeyes. Momenteel lopen er vier rechtszaken, in een vijfde kreeg de luchtverkeersleider gelijk.

De luchtverkeersleider spande een proces aan bij de arbeidsrechtbank omdat Skeyes de loopbaanonderbreking weigerde die de man vroeg. De rechtbank gaf de luchtverkeersleider gelijk. In het vonnis spreekt de rechter over ‘een obstructieve houding’ en een attitude van ‘vertraging en geslof’ bij Skeyes. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

De sociale onrust bij Skeyes is niet nieuw. Al jaren klagen de luchtverkeersleiders over een te hoge werkdruk. Uit een intern document blijkt nu dat het bedrijf toegaf dat 12 opeenvolgende werkdagen een negatieve impact hebben op de veiligheid van het Belgisch luchtruim. Skeyes beloofde de uurroosters aan te passen, maar daar is vandaag nog maar weinig van te zien.

Nog blijkt dat luchtverkeersleiders soms zonder een supervisor aan het werk zijn. Dat is de man die kan beslissen om bij problemen het luchtverkeer stil te leggen.