Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Somers erkent orthodoxe kerk in Dilbeek als lokale geloofsgemeenschap

Somers erkent orthodoxe kerk in Dilbeek als lokale geloofsgemeenschap

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers heeft zes nieuwe lokale geloofsgemeenschappen erkend. Eén daarvan is de orthodoxe kerk HH. Georgios en Alena in Dilbeek.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers heeft twee protestantse kerken, twee orthodoxe kerken en twee moskeeën erkend als nieuwe lokale geloofsgemeenschap. De laatste erkenningen dateren al van 2016. De parochiekerk van de orthodoxe gemeenschap van Dilbeek hun bevindt zich in de Bodegemstraat. “De erkenning is een keuze voor dialoog en samenwerking. De geloofsgemeenschappen kunnen zich nu nog sterker verankeren in onze Vlaamse samenleving”, aldus Somers.

De orthodoxe gemeenschap van Dilbeek hebben hun parochiekerk toevertrouwd aan de Heilige Georgios en de Heilige Alena, een martelares uit de 7de eeuw. Zij zou de dochter geweest zijn van de Frankische vorst Levold, die Dilbeek bezat en christenen vervolgde. ’s Nachts sloop ze stiekem naar Vorst om er kerkelijke diensten bij te wonen. Wachters van haar vader betrapten haar en probeerden haar mee te voeren. Daarbij hield ze zich zo krampachtig vast aan een boom, dat ze dat met haar leven bekocht. De Sint-Alenatoren in het centrum van Dilbeek is naar haar vernoemd.

Foto: Orthodoxia.be