stadhuis_halle.jpg

Stadhuis Halle verdwijnt binnenkort achter stellingen voor complete restauratie

vrij 13 apr 2018

De stad Halle investeert de komende jaren in het behoud van het patrimonium. Begin mei begint de stad met de restauratie van het historisch stadhuis op de Grote Markt. Eind mei, als de bedevaarten naar de Zwarte Madonna zijn geluwd, wordt het orgel van de basiliek gedemonteerd en naar Aken getransporteerd voor een grondige opknapbeurt. Beide operaties samen zullen ruim 4,4 miljoen euro kosten, daarvan wordt een aanzienlijk deel gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid. 

Het laat-romantische orgel van de Halse Sint-Martinusbasiliek werd gebouwd in 1887 door Georg Stahlhut, een belangrijke Duitse orgelbouwer. Het is het enige Stahlhutorgel in Vlaanderen. Het instrument werd door de jaren heen hier en daar wat opgelapt, maar nu is het dringend toe aan een grondige restauratie. De opknapbeurt van het orgel vormt het sluitstuk van de algemene restauratie van de basiliek die al twee decennia aan de gang is.

"We voorzien ongeveer negenhonderd kalenderdagen voor het werk zelf. Het komt er op neer dat we eigenlijk in verschillende fases gaan werken,” legt Pieter Busselot (CD&V), schepen van Patrimonium uit.  “We hebben ongeveer drie tot vier weken nodig om het orgel volledig te demonteren. Daarna wordt het verplaatst naar het atelier van de orgelbouwer, daar zal het bijna twee jaar blijven om het volledig te renoveren,” vervolgt Busselot. Vervolgens duurt het nog een half jaar om het orgel opnieuw te monteren, om af te sluiten met het stemmen van het instrument, een secuur werkje.


De restauratie van het orgel kost 925.000 euro, waarvan 690.000 euro wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid.

Stadhuis
Op een steenworp van de basiliek staat het oud-stadhuis van Halle, een gebouw uit 1616. Op 2 mei starten de langverwachte restauratiewerken aan het pand, zowel de buitenkant als het interieur worden aangepakt. Na de restauratie zal het historisch stadhuis zijn huidige functies blijven vervullen.   

"We zien sowieso opnieuw een bestemming voor de dienst Toersime,” weet schepen Busselot. “Ook de plechtigheden in de trouwzaal zullen na de restauratie behouden blijven.” De bovenste ruimtes van het gebouw worden multifunctioneel ingericht.

De restauratie van het oud-stadhuis zal 3,5 miljoen euro kosten. Ruim 2 miljoen euro wordt bekostigd door de Vlaamse overheid. Verwacht wordt dat de werken tegen einde 2019 zullen gedaan zijn.

Geen parking meer op J. Possozplein
Het grootste deel van het Possozplein wordt vanaf 23 april ingericht als werfzone voor de restauratie van het stadhuis. Hierdoor zal er niet meer geparkeerd kunnen worden op het plein.