Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Subsidie voor Wemmelaars die investeren in inbraakpreventie

Subsidie voor Wemmelaars die investeren in inbraakpreventie

De gemeente Wemmel tekende, na Dilbeek, als tweede gemeente in Halle-Vilvoorde het certificaat 'Inbraakveilig Wonen'. Wemmel koppelt er wel een gemeentelijke subsidie aan, en dat is nieuw in de hele regio.

 

Voor het charter wordt samengewerkt met alle betrokken politie-en gerechtelijke diensten. Burgers die hun woning terdege beveiligen tegen inbraak, kunnen daarvoor nu een label aanvragen. Volgens burgemeester Walter Vansteenkiste (WEMMEL) zal zo’n logo inbrekers afschrikken omdat het aangeeft dat de woning technisch meer beveiligd is. Uit studies bleek immers al vaker dat een inbreker na drie minuten ‘proberen’ de inbraakpoging staakt.

Wemmelaars kunnen hun woning laten inspecteren door specialisten van de politie en krijgen dan tips voor een betere inbraakbeveiliging. Er wordt ook een subsidiereglement aan het label gekoppeld. Vansteenkiste: “We voorzien de komende vier jaar 50.000 euro per jaar om inwoners te subsidiëren voor de kosten die ze doen om hun woning te beveiligen.”

In de zone AMOW daalde het aantal woninginbraken licht in de periode tussen 2013 en 2016. In 2017 werden tot nu toe 52 woninginbraken geregistreerd, maar de gemeente wil, met de ‘donkere maanden’ voor de deur de inwoners een steuntje geven in de strijd tegen inbrekers.