Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Teralfene vreest extra geurhinder door uitbreiding Rendac

Teralfene vreest extra geurhinder door uitbreiding Rendac

Het afvalverwerkend bedrijf Rendac uit Denderleeuw heeft dan toch een milieuvergunning gekregen voor een installatie die jaarlijks 100 000 ton slachtafval en slip zal vergisten.  Buurtcomités uit Affligem en Denderleeuw, maar ook de provincie Oost-Vlaanderen, hebben zich altijd verzet tegen zo'n vergunning uit vrees voor nog meer geurhinder.  Maar minister Schauvlieghe heeft vorige maand, toen de Vlaamse regering nog in lopende zaken was, alsnog in beroep een vergunning afgeleverd.  

Rendac in Denderleeuw zorgt voor de inzameling en de verwerking van kadavers.  Zo'n 200.000 ton per jaar, voornamelijk dode dieren van landbouwbedrijven. Het bedrijf ligt al jaren in de omgeving van een woonwijk. Vroeger was de stank niet te harden maar de situatie is volgens de buurtbewoners fel verbeterd.  Rendac heeft ook verschillende inspanningen geleverd om de geurhinder te beperken.  Daardoor krijgt bedrijf nu ook een milieuvergunning voor een biovergister.  In deze installatie  zal ieder jaar nog eens 100.000 ton slachtafval verwerkt worden tot energie. En dat zonder stank,  bevestigt Karel Vermassen, directeur van Rendac.  Maar het actiecomité Wacostad uit Affligem en Denderleeuw blijft zich zorgen maken : “Zo'n fabriek hoort hier eigenlijk niet.  Natuurlijk kunnen we daar niets meer aan veranderen.  Maar deze milieuvergunning begrijpen we niet.  Alle mensen die een bezwaarschrift hebben ingediend zijn zwaar teleurgesteld” . 

Maar of de vergister er ook echt komt valt nog af te wachten. De gemeente moet nog een bouwvergunning afleveren, en Rendac moet zelf nog een aantal berekeningen doen.