Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Tienpuntenplan voor woonbeleid in het Pajottenland

Tienpuntenplan voor woonbeleid in het Pajottenland

Vlaams parlementslid en burgemeester van Gooik Michel Doomst werkt een tienpuntenplan uit om wonen in eigen streek te blijven garanderen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Het landelijke Pajottenland raakt immers stilaan volgebouwd.

 

 

Hoe zal het Pajotse landschap er binnen tien jaar uitzien op vlak van mobiliteit wonen en recreatie? Over die vraag heeft Michel Doomst zich, op aangeven van de Vlaamse overheid, gebogen. Steeds meer jonge gezinnen verlaten immers de regio omdat ze er geen betaalbare woning meer vinden. 
 
Kleinere baksteen
 
Volgens Doomst ligt de sleutel van de oplossing bij kleinere woningen. 'De Vlaming is geboren met een baksteen in de maag. Alleen zullen we moeten inzien dat die baksteen wat kleiner zal moeten worden.' Hij ziet heel wat grote percelen te koop staan in het Pajottenland, telkens voor éénpersoonswoningen. Volgens Doomst kunnen die ruimtes beter ingevuld worden: met meer, maar kleinere woningen.
 
Daarnaast zouden meer mensen oude woningen moeten renoveren in plaats van een eigen huis te bouwen, vindt Doomst. Hij ziet veel verouderde panden die gewoon staan te verkommeren. 
 
Verdorping
 
Doomst is ook voorstander van wat hij 'verdorping' noemt: gezellige kernen waar de auto geweerd wordt. 'Er wordt ons de laatste jaren opgedragen om de kernen vol te bouwen. Op zich geen probleem, maar we mogen ze niet overbelasten. Zodra we de dorpen aantrekkelijk maken, zullen mensen ook sneller geneigd zijn om een kleinere woning in het centrum te kopen,' denkt Doomst.
 
Plan voor de Pajotse boerderijen

Ten slotte wil Doomst de wetgeving aanpassen om de vele grote Pajotse boerderijen om te vormen tot meerdere woningen. Dat is nog niet mogelijk met de huidige wetgeving, waardoor de grote boerenhoven op dit moment meestal opgekocht en gerenoveerd worden door welstellende mensen van buitenaf. Dat vindt Doomst zonde. Hij wil voorrang geven aan jonge mensen uit de eigen gemeente.