chemicalien_hoeilaart.jpg

Tiental vaten met deels giftige chemicaliën gedumpt onder brug

zon 16 aug 2020

Onder de brug van de E411 in Hoeilaart zijn zaterdagmiddag een tiental vaten met deels giftige chemicaliën gedumpt. De brandweer kwam met speciale gaspakken ter plaatse voor een delicate opruimoperatie.

De vaten werden om iets voor 16u uur ontdekt op de afgelegen plek onder de brug van de E411. Al snel bleek dat het om mogelijk gevaarlijke stoffen ging. Meteen het sein voor een opschaling vanwege de hulpdiensten. De brandweer van Overijse kreeg bijstand van andere korpsen uit hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant zoals Leuven, Diest en Scherpenheuvel-Zichem om de ontdekte vaten op te ruimen. Daarbij werd gebruik gemaakt van speciale gaspakken.

“We hebben een aantal testen gedaan om te zien wat de producten precies zijn”, liet een brandweerofficier weten. “Sommige zijn beperkt giftig maar de vaten zijn wel afgesloten dus er is geen gevaar voor de omgeving.” De Civiele Bescherming kwam de vaten – variërend van 5 tot 25 liter – uiteindelijk ophalen.

“We zullen samen met het parket verder onderzoeken wat de inhoud precies is”, zegt korpschef Sébastien Verbeke van de politiezone Druivenstreek. “Alle opties liggen nog open. Als het gaat om chemicaliën van bijvoorbeeld een drugslabo zullen we uiteraard op zoek gaan naar de daders en dit verder onderzoeken met de verschillende politiediensten.”