48974_brucargo.png

Tot acht jaar cel voor internationale drugstrafiek via Brucargo

vrij 18 dec 2020

Op het proces tegen vier criminele organisaties die bijna zes jaar drugs smokkelden via Brucargo heeft de rechtbank straffen uitgesproken tot acht jaar cel. Spilfiguur in de zaak is de zaakvoerder van een fruitbedrijf dat actief was op de vrachtafdeling van Brussels Airport. Hij liet zijn bedrijf gebruiken door de drugsbendes. In het totaal stonden 23 beklaagden terecht. Vijf van hen zijn vrijgesproken.

De vier drugsbendes smokkelden tientallen tot honderden kilogram cocaïne en heroïne vanuit Zuid-Amerika ons land binnen via het fruitbedrijf op Brucargo. Vervolgens verdeelden ze de drugs verder in landen als Denemarken, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De zaakvoerder van het fruitbedrijf zou per lading drugs zo’n 10.000 euro hebben gekregen.

Het parket Halle-Vilvoorde vorderde twaalf jaar cel, maar de rechter kende hem een veel lichtere straf van vijf jaar toe. “De man werd onder druk gezet door de bendes. Hij en zijn gezin werden zelfs bedreigd en hij werd verplicht om leden van de drugsbendes aan te nemen in zijn bedrijf. Op die manier hadden die criminele organisaties zijn firma in handen,” aldus Gert Warson, de advocaat van de beklaagde.

Zeventien andere beklaagden werden veroordeeld voor hun aandeel in de feiten. Eén van de kopstukken van een drugsbende kreeg acht jaar cel.