justitie_12.png

Twaalf leden van drugsnetwerk uit Zennevallei voor de rechter

1 jaar geleden

Voor de correctionele rechtbank van Brussel is vrijdag het proces van start gegaan tegen twaalf beklaagden, voornamelijk twintigers uit de Zennevallei, voor drughandel. De verdachten kochten cannabis van elkaar, die ze nadien verder doorverkochten aan andere druggebruikers. De hoofdbeklaagden riskeren tot 40 maanden cel.

De lokale politie van de zone Zennevallei voerde midden 2020 een onderzoek naar een jonge twintiger uit Sint-Genesius-Rode die zich bezighield met de verkoop van cannabis. De zaak kwam in de zomer van dat jaar in een stroomversnelling na de arrestatie van een dealer. Uit zijn verklaringen bleek dat de verdachte uit Sint-Genesius-Rode verschillende drugsdealers zou bevoorraden. Het onderzoek breidde uit en bracht meer dan tien verdachten in kaart.

Volgens het parket ging het om een netwerk van drugsdealers die cannabis aan elkaar verkochten, waarna ze de drugs verder doorverkochten. Eén van hen zou zelfs drie chauffeurs in dienst hebben gehad om zijn koopwaar af te leveren. “Er was zelfs een wachttijd om drugs te krijgen”, aldus openbaar aanklager Karel Claes. Uit het onderzoek bleek ook dat een groot deel van de beklaagden verschillende gsm-nummers gebruikten, die niet op hun eigen naam geregistreerd stonden.

Afgelopen zomer werd het volledige drugsnetwerk ontmanteld toen de politie binnenviel op adressen in Beersel, Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Strombeek-Bever, Merchtem, Dilbeek, Sint-Genesius-Rode en in het Brusselse. Daarbij werden veertien personen opgepakt en voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Twaalf van hen moesten zich gisteren voor de rechtbank verantwoorden. Het parket eist tot 40 maanden cel tegen vier hoofdverdachten, die de voornaamste leveranciers van cannabis zouden zijn geweest.

Drie intensieve gebruikers die de drugs gul deelden met hun kennissenkring, riskeren 8 maanden cel. Tegen vijf anderen, die een ondergeschikte rol hadden ten aanzien van de hoofdverdachten, vordert de openbaar aanklager 1 jaar cel. Een deel van de beklaagden geeft de feiten toe, maar verschillende onder hen betwisten cannabis te hebben verkocht. Het vonnis valt op 9 september.