skyline_vliegtuig.jpg

Twee F16's schrikken Brussel en Pajottenland op met luide knal

vrij 28 mei 2021

Rond half elf vanmorgen was er een grote knal te horen in Dilbeek en in het volledige westen van Brussel tot in het Pajottenland. Heel wat mensen signaleerden op sociale media dat ze het geluid hoorden en zelfs dat hun huis of auto even trilde. Een heel tijd was de oorzaak van de knal onduidelijk. Intussen is duidelijk dat de knal veroorzaakt werd door twee legervliegtuigen die door de zogenaamde geluidsmuur vlogen, omdat het contact met een burgervliegtuig verloren was.

De knal was onder meer te horen in Dilbeek, Ternat, Denderleeuw en Roosdaal. Ook in de Brusselse gemeenten Jette, Koekelberg, Molenbeek en Anderlecht lieten inwoners weten dat ze de knal hoorden en voelden. "Ik dacht dat de glazenwasser door het dak van onze veranda gevallen was," getuigt een Dilbekenaar voor onze camera. Politie en brandweer kregen meldingen binnen over het geluid, maar niet over instortingen of explosies. Daardoor was het een tijdlang onduidelijk wat er precies aan de hand was.

Intussen blijkt dat twee F16-vliegtuigen de knal veroorzaakten bij een noodinterventie. Luchtverkeersleider Skyes verloor het contact met een burgervliegtuig, waarop de twee tuigen het burgervliegtuig moesten onderscheppen. Ze moesten op een hoogte van 12 kilometer supersnel versnellen. Dat veroorzaakte de knal. Het contact met het burgervliegtuig kan vervolgens hersteld worden.

Normaal gezien mogen vliegtuigen niet door de geluidsbarrière vliegen, behalve bij noodsituaties zoals vanmorgen en wanneer motoren van vliegtuigen getest moeten worden.

Meer hierover in ons nieuws.