Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Uitbreiding luchthaven bedreigt ook natuurgebieden

Uitbreiding luchthaven bedreigt ook natuurgebieden

De uitbreidingsplannen die Brussels Airport koestert, vormen volgens Natuurpunt een ernstige bedreiging voor de natuurgebieden Torfbroek in Kampenhout en Silsombos in Kortenberg. Als de luchthavenuitbater de plannen wil realiseren, zal de milieuvereniging die trachten te dwarsbomen: beide gebieden zijn omwille van hun rijke fauna en flora immers beschermd door de Europese habitatrichtlijn.

Beide natuurgebieden herbergen een reeks Europees beschermde planten- en diersoorten. Voor Natuurpunt reden te over om de plannen aan te vechten. Het hele ecologische systeem zou immers duchtig op zijn kop gezet worden.

Ewoud L'Amiral, voorzitter Natuurpunt Kortenberg: “Er komt hier heel veel water naar boven, opgeborreld met heel veel kalk en dat zorgt ervoor dat we hier die planten en die dieren vinden. En die dreigen te verdwijnen. De uitbreidingsplannen zouden het hoger gelegen gebied hierachter betreffen, het groot veld en dat is net het infiltratiegebied voor Torfbroek. Als je daar massa’s beton gaat gieten, zal dat waterinfiltratiesysteem helemaal veranderen.”

De Europese status van beide gebieden, allebei onderdeel van een beschermd valleigebied, beschouwt Natuurpunt als de ideale stok achter de deur om de uitbreidingsplannen te belemmeren.

Bekijk de volledige reportage in het groen van Kampenhout-Berg in ons nieuws vanavond.