hellebos.png

Uitgebreid Hellebos is één van de grootste natuurgebieden in Vlaams-Brabant

vrij 27 sep 2019

Natuurgebied Hellebos in Kampenhout, op de grens met Steenokkerzeel en Zemst is een stuk groter geworden. Natuurpunt, dat het bos beheert, heeft 22 hectare aan nieuwe percelen bijgekocht en ook die zijn nu door de Vlaamse overheid officieel erkend als natuurgebied. Daardoor behoort het ruim 100 hectaren grote Hellebos tot de grootste natuurgebieden van Vlaams-Brabant.  

Het Hellebos is een mozaïek van bospercelen en graslanden en die probeert Natuurpunt zo veel mogelijk aan elkaar te rijgen tot een aaneengesloten bosgebied. Daarom worden niet alleen stukken bos bijgekocht, maar ook worden verworven weilanden en akkers zoveel mogelijk herbebost. Een stevige groene long is niet alleen heilzaam voor omwonenden en wandelaars maar ook voor de fauna en flora die er zich ongeremd kunnen voortplanten.    

Het Hellebos is een oud bos met veel oude boomsoorten zoals eiken en beuken. Dat is erg waardvol voor heel wat soorten vogels en paddenstoelen.

De ambities van Natuurpunt reiken echter verder. Het doel is om een bosrijk gebied van 170 tot 180 hectare te creëren. De organisatie kocht daarom opnieuw 20 hectare grond die nu ook ter erkenning als natuurgebied worden voorgelegd aan de Vlaamse minister van Leefmilieu.