Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Urbanus schrijft boek over zijn leven: “Ik wou absoluut geen spookschrijver voor mijn voeten"

 

Urbanus schrijft boek over zijn leven: “Ik wou absoluut geen spookschrijver voor mijn voeten"

Urbanus is de laatste hand aan het leggen aan zijn memoires. De Vlaamse oerkomiek uit Tollembeek rijgt al meer dan 45 jaar lang zaalshows, platen, strips, televisiesketches en films aan mekaar. Met succes, hij heeft dus nogal wat stof om over te schrijven. Het boek verschijnt pas in oktober maar vandaag lichtte hij al een tip van de sluier.

Urbanus koos de watertoren van de Halse deelgemeente Lembeek uit om de cover van zijn biografie voor te stellen. ‘En van waar dit allemaal komt’ vertelt het levensverhaal van de komiek Urbanus, maar ook die van de mens Urbain Servranckx. Zelfs zijn legerdienst komt aan bod, de tijd waarin werd uitgemaakt voor ‘sale flamand’.

"Het boek begint met mijn geboorte, en de verhalen die ik daarover heb gehoord van mijn familie. Die geboorte was naar het schijnt ook al spectaculair schijnt het, dat heeft drie dagen geduurd, ze hebben me er met de ijzers moeten uitrekken”, vertelt Urbanus op onnavolgbare wijze. “Dat was nogal een bloederig gedoe en mijn pa zijn broer, nonkel Maurice, de komiek van de streek die zei: 'Ik ben gaan kijken, ik denk dat er een baby ging uitkomen maar het was een kilo stoofvlees die er kwam uitgevlogen. Dus met die teneur ben ik dan verder gegaan."

Urbanus heeft het boek helemaal zelf geschreven. "Ik wou absoluut geen spookschrijver voor mijn voeten. Mijn verhaal verloopt chronologisch van mijn geboorte tot eergisteren. Ik heb me gefocust op belangrijke en onnozele momenten, vooral diegene waar veel emotie en humor mee gepaard ging. Daar vertel ik het liefst over", aldus Urbanus.

'En van waar dit allemaal komt' zal rijkelijk geïllustreerd zijn, Urbauns' dochter Liesa verzorgt de lay-out. Het boek verschijnt in oktober pas maar je kan nu al een exemplaar reserveren via de webshop van Urbauns.