Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Van Vaerenbegh (N-VA): “Nieuwe regering vergeet eigen rechtbanken voor Halle-Vilvoorde”

Van Vaerenbegh (N-VA): “Nieuwe regering vergeet eigen rechtbanken voor Halle-Vilvoorde”

Het nieuwe regeerakkoord maakt geen werk van eigen rechtbanken voor Halle-Vilvoorde. Dat zegt federaal parlementslid Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) uit Lennik. “Hierdoor blijven de inwoners van onze regio dus nog minstens vier jaar langer afhankelijk van rechters in grootstedelijk Brussel die weinig tot geen voeling hebben met de specifieke criminaliteit van Halle-Vilvoorde,” zegt Van Vaerenbergh.

Van Vaerenbergh is bijzonder ontgoocheld over het uitblijven van de eigen rechtbanken. Volgens haar moet Halle-Vilvoorde pas volwaardig arrondissement worden mét eigen rechtbanken onafhankelijk van Brussel. “Bij de laatste staatshervorming in 2012 kreeg Halle-Vilvoorde een eigen parket in Asse om de misdrijven te vervolgen. Dat parket werkt heel goed maar voor effectieve bestraffing is men nog steeds afhankelijk van de Brusselse rechtbanken. En daar loopt het mank. De Brusselse rechters hebben te weinig voeling met onze regio”, vindt Van Vaerenbergh.

Volgens Van Vaerenbergh was er in het akkoord dat PS en N-VA samen met CD&V en Open Vld sloten wél sprake van een eigen rechtbank. “Het is mij een raadsel waarom CD&V en Open Vld deze eis hebben laten vallen. Zeker als je weet dat vele gemeenteraden in de streek alsook de provincieraad recent moties voor eigen rechtbanken goedkeurden. Ook de burgemeesters, verenigd in het toekomstforum Halle-Vilvoorde, steunen deze eis,” zegt Van Vaerenbergh.

Ine Van Wymersch, Procureur des Konings van Halle-Vilvoorde, wil snel rond de tafel zitten met de nieuwe minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). "Er is een verschil in problematiek in criminaliteit waar een grootstad mee te kampen heeft en waar het arrondissement Halle-Vilvoorde dat als een slang rond die hoofdstad ligt. Wij hebben een stukje die uitwassen van die stedelijke criminaliteit, maar wij hebben ook eigen misdrijven", zegt Van Wymersch. “Binnen Halle-Vilvoorde is er dringend nood aan een justitiesite met een degelijke huisvesting voor het parket, rechtbank en het justitiehuis.”

Kamerlid Tim Vandenput (Open VLD) laat weten dat zijn partij een eigen rechtbank voor onze regio wel op de onderhandelingstafel heeft gelegd, maar dat er met de andere partijen geen consensus werd bereikt. Volgens Vandenput moet er nu in de eerste plaats een prioriteit gemaakt worden van meer middelen voor het parket.