Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vanaf 2019 trambus in Vilvoorde

Vanaf 2019 trambus in Vilvoorde

De Lijn Vlaams-Brabant heeft vanochtend een trambus getest op het tracé van de toekomstige Ringtram. Minister Weyts wil vanaf 2019 de trambus, ter voorbereiding van de echte tram, laten rijden tussen de Heizel en Brussels Airport.

 

Met de test wilde De Lijn onder meer nagaan welke aanpassingen er aan de weginfrastructuur moeten gebeuren om een trambus vlot en veilig te laten rijden. “We willen alles goed en grondig voorbereiden, zodat we onze reizigers een optimale dienstverlening kunnen bieden met de trambus. Zo kan een eigen bedding op sommige plaatsen een goede doorstroming verzekeren”, zegt Johan Van Looy, directeur van De Lijn Vlaams-Brabant.

 

CD&V Vilvoorde wijst erop dat er negen maanden geleden al eens een proefrit werd gehouden met een trambus door Vilvoorde. “Wij organiseerden die toen al omdat we ervan overtuigd zijn dat het geen enkele zin heeft om een tram door Vilvoorde te jagen. Een trambus is flexibeler en milieuvriendelijk én een pak goedkoper”, zegt Peter Van Kemseke van CD&V Vilvoorde.  Minister Weyts ziet dus ook graten in de trambus, maar niet ter vervanging van de echte tram. “Dankzij de trambus moeten we niet wachten op de komst van de tramsporen en kunnen we pendelaars sneller een vlot en comfortabel alternatief aanbieden voor de file””, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts, “de trambus is het ideale opstapje voor een echte tram.”

 

Ook burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte is enthousiast over de trambus. “Het stadsbestuur is tevreden dat de vaste tramverbinding slim wordt voorbereid met de trambus”, aldus Bonte. “Gelet op de grote mobiliteits- en milieu-uitdagingen in onze stad, heeft Vilvoorde er alle belang bij dat er snel veilig en betrouwbaar openbaar vervoer komt tussen de Heizel, het centrum en het station van Vilvoorde en Brussels Airport”.

 

Bedoeling is om de trambus in 2019 te laten rijden. In dat jaar starten ook de grote werken aan de Ring rond Brussel. “Zo kunnen mensen voor lokale verplaatsingen alvast rekenen op een betrouwbaar en comfortabel alternatief”, aldus nog minister Weyts.