Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vanaf vandaag selectieve controles op Zaventem

Vanaf vandaag selectieve controles op Zaventem

Vanaf vandaag zullen niet alle reizigers nog gecontroleerd worden voor ze de luchthaven betreden. Dat zijn Binnenlandse Zaken en de politievakbonden overeen gekomen.

Sinds de aanslagen van 22 maart worden reizigers ook al gecontroleerd voor ze de luchthaven mogen betreden. Niet alleen de bagage moet door een scanner, ook de reiziger en zijn documenten worden grondig gescreend. Maar door het opvoeren van de capaciteit op Zaventem ontstonden er maandag- en dinsdagochtend ellenlange files aan de veiligheidscontroles buiten het luchthavengebouw.

Die grondige controle wordt nu versoepeld. Dat zijn de politievakbonden en Binnenlandse Zaken overeen gekomen. De extra veiligheidscontrole blijft behouden, maar niet iedereen zal nog gecontroleerd worden.

De selectie zal steekproefgewijs gebeuren. Ook mensen die zich verdacht gedragen zullen uitgebreid gescreend worden voor ze de vertrekhal mogen betreden. Minister Jambon benadrukt dat er niet zal gecontroleerd worden op basis van huidskleur. “Ook wordt er niet ingebonden op veiligheid. Maar de selectieve controles komen wel de economische leefbaarheid van de luchthaven en het comfort van de reizigers ten goede”, aldus de minister van Binnenlandse Zaken gisteren in Het Journaal op Eén.

Binnenkort komen er meer technologische middelen die de controles op basis van profiling zullen ondersteunen.