carnaval_halle_5th_art_photography_3.jpg

Verbod op sterke drank tijdens carnaval Halle

din 10 maa 2015

Tijdens carnaval Halle volgend weekend geldt er een verbod op sterke drank. Niemand mag in het openbaar sterke drank verkopen, bezitten of verbruiken. “We willen de feestvierders op voorhand veel plezier toewensen maar toch ook duidelijk maken dat er op een verstandige manier moet omgegaan worden met alcohol”, aldus het stadsbestuur en de hulpdiensten in een gemeenschappelijk persbericht.

Al voor de elfde keer op rij heeft het stadsbestuur samen met organisator Halattraction en de hulpdiensten een actieplan uitgewerkt om het zotskappenfeest in de Zennestad rustig te laten verlopen.

Verbod op sterke drank

Maar elk jaar worden teveel mensen met een alcoholintoxicatie overgebracht naar het ziekenhuis. Daarom herhalen de hulpdiensten de boodschap om op een verstandige wijze om te gaan met alcohol en verdovende middelen. Daarom werd bij politiebesluit ook een verbod ingesteld op het verkopen, bezitten of verbruiken van sterke drank tijdens de carnavalsdagen. Bier drinken mag dus maar fruitjenevers bijvoorbeeld zijn verboden. Grootwarenhuizen mogen wel nog sterke dranken verkopen maar hen wordt gevraagd om geen promotie te voeren voor alcoholproducten. Nachtwinkels, standhouders en foorkramers daarentegen moeten alle sterke dranken uit de rekken nemen. Naast sterke drank wordt ook druggebruik niet getolereerd. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een GAS-boete tot 250 euro.

Verbod op spuitbussen, vuurwerk en voetzoekers

Ook de verkoop of het gebruik van spuitbussen, vuurwerk, voetzoekers of andere voorwerpen die schade kunnen veroorzaken, zijn verboden. Ook hier is een administratieve boete mogelijk.

Verbod op plassen

Ook urineren tegen gevels, in portalen of in het openbaar wordt beboet. De stad levert immers heel wat inspanningen om publieke toiletten te voorzien op de verschillende stadspleinen. Dit jaar komen er trouwens opnieuw een aantal bij. Ook voor het sanitair voor dames wordt een oplossing gezocht.

Zorg voor elkaar

De hulpdiensten roepen carnavalisten ook op om mensen in nood te helpen door ‘112’ te bellen wanneer ze een feestvierder ontmoeten die onwel is geworden, gedrogeerd of zwaar dronken is of in een diepe slaap verzonken is.

Ouders worden aangeraden om hun kinderen een verdwaalbandje aan te doen met daarop het gsm-nummer van de ouders en hun naam. 

Hulpdiensten vlot bereikbaar

De hulpdiensten zijn tijdens het carnaval vlot bereikbaar. Het Rode Kruis is zoals steeds te vinden aan de Servaisacademie (achter de basiliek). De politie en de brandweer bevinden zich massaal op het terrein. Maar voor dringende hulp bel je ook tijdens carnaval de noodnummers 101 (politie) of 112 (brandweer). 

(foto: 5th Art Photography)