vuilnisophaler.png

Verdwijnen straatvuilnisbakken door sluikstorters?

don 27 dec 2018

Met de stickeractie ‘Ziek van Zakken’ vestigen intercommunales Interza en Incovo sinds kort weer de aandacht op het misbruik van straatvuilnisbakjes in Vilvoorde, Zaventem en Machelen. Als de zachte aanpak niet loont, worden de vuilbakjes weggehaald.

In Vilvoorde, Zaventem en Machelen staan er samen 650 straatvuilnisbakjes. De intercommunales Interza en Incovo volgen samen met de gemeentelijke diensten het gebruik van deze vuilnisbakjes op. Heel wat vuilnisbakjes trekken sluikstorten aan.

“Uit onze metingen blijkt dat zowat 20 % van de straatvuilnisbakjes misbruikt worden. Omwonenden of voorbijgangers laten er hun afval van thuis in achter of zetten het erbij”, zegt Seppe Eloot, projectleider zwerfvuil en sluikstort bij Incovo en Interza. 110 vuilnisbakjes in de 3 gemeenten kregen daarom in de voorbije weken een sticker “Ziek van Zakken en omwonenden werd gevraagd het misbruik mee op te volgen.

Bij sommige plaatsen werkt dat onvoldoende en komen er extra maatregelen met politiepatrouille en sluikstortcamera. Bij onvoldoende resultaat dreigen de intercommunales ermee de straatvuilnisbakjes tijdelijk of definitief te verwijderen.