Verhuis Gooikse academie blijft gemoederen beroeren

woe 30 nov 2022

De directeur en leerkrachten van de Gooikse academie voor Woord, Muziek en Dans vraagt om de werking in Gooik te behouden. De gemeente wil de academie verhuizen naar de nog te bouwen STEAM-academie in deelgemeente Oetingen. De partij Groen steunt de vraag. “Een gedwongen is niet zinvol want daar is te weinig ruimte en het zal ook zorgen voor verlies aan leerlingen”, zegt Alwin Loeckx.

De Vrije Universiteit van Brussel plant een grote STEAM-academie in de oude dorpsschool in deelgemeente Oetingen. Daar zouden ook de bibliotheek en academie een plaats krijgen. Maar volgens Groen vragen de leerkrachten en directeur van de academie om de werking in Gooik te behouden. De partij sluit zich daarbij aan. “Een verhuis gaat volledig in tegen de visie die de gemeente eerder zelf goedkeurde. Gooik pleit immers voor versterking van de culturele werking in het centrum van de gemeente”, meent Alwin Loeckx.

Eerder stelde ook oppositiepartij  N-VA zich ook al vragen bij de verhuis. “Met de verhuis verdwijnt het laatste beetje bedrijvigheid uit de dorpskern van Gooik”, zegt N-VA. “Bovendien zwijgt de meerderheid over de bestemming die de leegstaande gebouwen zullen krijgen. Zij mogen niet ten prooi vallen aan bouwpromotoren of aan appartementen.”