Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vilvoorde krijgt 800.000 euro voor verbetering centrum

Vilvoorde krijgt 800.000 euro voor verbetering centrum

De stad Vilvoorde krijgt van de Vlaamse regering een subsidie van 800.000 euro voor het zogenaamde START-huis. Het START-huis is een initiatief dat de verloedering en de leegstand in het centrum van de stad wil tegengaan. Door de subsidie in het kader van de ‘wijkverbeteringscontracten’ kan Vilvoorde eigenaars van panden begeleiden bij de uitvoering van hun (renovatie-)plannen en krijgen beginnende ondernemers de kans om hun zaak op te starten in één van de leegstaande handelspanden.

START moet een verbindingshuis worden waarin alle partijen samenzitten die van ver of van nabij te maken hebben met het probleem van leegstand en verloedering. In Vilvoorde effende Broeilab al eerder het pad. Broeilab is een initiatief van een twaalftal Vilvoordenaars die startende ondernemers aan een ruimte in het handelscentrum willen helpen.

Door de subsidie voor START worden eigenaars van private woningen nu begeleid bij bijvoorbeeld het opsmukken van hun gevel of het energiezuinig en veilig maken van hun woning. Leegstaande winkelpanden krijgen een bestemming door het opschalen van het de starterswerking in Vilvoorde. Zo zal de stad beginnende ondernemers fysieke ruimte aanbieden, waar ze tijdelijk kunnen proeven van het ondernemerschap.