Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vilvoorde verhoogt leegstandsbelasting: “Eigenaars op hun verantwoordelijkheid wijzen”

Vilvoorde verhoogt leegstandsbelasting: “Eigenaars op hun verantwoordelijkheid wijzen”

De stad Vilvoorde verhoogt de strijd tegen leegstand in het handelscentrum. Het verhoogt de leegstandsbelasting. “Het is ons doel om eigenaars sneller aan te zetten om nieuwe huurders te zoeken, alternatieven te onderzoeken of panden te verkopen aan eigenaars die er wel mee aan de slag willen”, zegt schepen van Financiën Jo De Ro.

De stad Vilvoorde levert al enkele jaren inspanningen om de leegstand in het handelscentrum weg te werken, maar toch blijven er relatief veel handelspanden leeg staan. Om dat tegen te gaan, wijzigt het stadsbestuur de leegstandsbelasting. Die belasting moeten eigenaars betalen als hun pand meer dan een jaar leeg staat. Maar gebouwen in het kernwinkelgebied worden door een wijziging aan het reglement meteen belastingplichtig.

Daarnaast wordt de belasting voor het kernwinkelgebied fors verhoogd. Het bedrag van 1.375 euro wordt, afhankelijk van de grootte van het pand, verhoogd naar bedragen die variëren tussen 2.750 euro en 8.250 euro. De belasting wordt elk jaar met hetzelfde bedrag verhoogd tot een maximumbedrag tussen de 13.750 euro en 41.250 euro.

“Met dit nieuwe reglement wijzen we nu ook de grotere eigenaars op hun verantwoordelijkheid”, zegt schepen van Economie Didier Cortois. “Ze kunnen zich op een constructieve manier inschrijven in onze bestaande alternatieven, maar een pand zomaar laten leegstaan en verloederen willen we vanaf nu echt heel streng aanpakken.”