Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Virtuele aanrijding waarschuwt jongeren voor spoorlopen

Virtuele aanrijding waarschuwt jongeren voor spoorlopen

Uit een studie blijkt dat de helft van de Belgen het voorbije halfjaar de verkeersregels aan overwegen niet respecteert. Zeker spoorlopen blijft een groot probleem. Om de gevaren aan te kaarten bij de jeugd, strijkt infrastructuurbeheerder Infrabel vandaag met The Floor neer in de secundaire school Virgo+ in Vilvoorde.

The Floor is een virtuele 3D-ervaring van spoorlopen die sommige leerlingen de schrik van hun leven bezorgt. Met een 3D-bril, hoofdtelefoon en daverende vloer ervaren de leerlingen van Virgo+ wat er gebeurt seconden voor ze aangereden worden door een trein.

“Ik was echt bang, Ik dacht dat mijn leven voorbij was. Ik krijg er nog altijd kippenvel van,” zegt leerling Zeyneb Lahlali van Virgo+. “Ik heb er echt angst door gekregen. Ik heb vrienden die het al gedaan hebben. Ik ga hen zeggen dat ze dat nooit meer mogen doen,” vult leerling Robby Cloetens aan.

In 2018 heeft het spoorwegpersoneel in België meer dan 760 meldingen gekregen van spoorlopen. “Maar het echte aantal ligt ongetwijfeld enkele honderden malen hoger. Het is iets dat elke dag gebeurt. Vorig jaar waren er 13 dodelijke slachtoffers. Dat is een zeer hoog cijfer,” zegt Thomas Baeken van Infrabel.

Voor de leerlingen op The Floor zijn gaan staan, kregen de leerlingen ook les over verkeersveiligheid op spoorwegen. Daarbij werden filmpjes getoond die er zwaar op inhakken.