wateroverlast2.png

Vlaams-Brabant investeert 3 miljoen euro in extra bufferbekkens voor de Noordrand

din 19 jan 2016

De komende jaren investeert de provincie Vlaams-Brabant zo'n 3 miljoen euro in extra bufferbekkens in de Noordrand. Onder meer voor Kapelle-op-den-Bos, Merchtem, Opwijk en Londerzeel liggen er concrete plannen op tafel. 

Vorige vrijdag stonden door de hevige regenval en de smeltende sneeuw heel  wat  straten blank in de Noordrand. In Londerzeel werd zelfs het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Toch is de situatie in onze regio al gevoelig verbeterd in vergelijking met enkele jaren geleden. “In onze regio hebben we al heel veel overstromingsbekkens kunnen aanleggen. Voorts leveren we heel wat inspanningen om het onderhoud van de waterwegen te verbeteren”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde van Waterlopen.

En sinds een tweetal jaar krijgen de bufferbekkens ook automatische peilmeters zodat het waterpeil continu onder controle kan gehouden worden. Maar er liggen nog plannen voor nieuwe bufferbekkens op tafel. “Voor dit jaar hebben we zo’n 3 miljoen euro opzij gezet voor investeringen in die overstromingsgebieden. Concreet voorzien we in bufferbekkens in de Smidsestraat in Merchtem, aan de kleine Molenbeek in Londerzeel en in Kapelle-op-den-Bos”, vertelt Monique Swinnen, gedeputeerde voor waterlopen.

Op termijn wordt ook in Lennik, Grimbergen en Opwijk de opvangcapaciteit uitgebreid. Eens de grond is aangekocht, de nodige vergunningen binnen zijn en een geschikte aannemer gevonden is, kunnen de werkzaamheden van start gaan.