Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vlaams-Brabant wil tegen 2040 klimaatneutraal zijn

 

Vlaams-Brabant wil tegen 2040 klimaatneutraal zijn

Vlaams-Brabant wil tegen 2040 klimaatneutraal zijn. Dat zei provinciegouverneur Lodewijk De Witte op de provinciale klimaattop in Leuven. Om dit te realiseren moet de CO2-uitstoot met 85 a 90 procent verminderd worden. 

De provincie organiseert deze tweedaagse bijeenkomst naar aanleiding van de internationale klimaattop in Parijs die maandag van start gaat. De Witte wees erop dat het terugschroeven van de CO2-uitstoot een verantwoordelijkheid is van iedereen. "De uitstoot in Vlaams-Brabant is vooral het gevolg van de mobiliteit en het energieverbruik in woningen en gebouwen, van de manier waarop bedrijven produceren en van het soort voedsel dat we eten en het soort landbouw dat daarvoor nodig is. Om klimaatneutraal te worden zullen we de verantwoordelijkheidszin en steun van iedereen nodig hebben”, aldus de gouverneur.

Dus niet alleen het beleid maar elk individu kan zijn steentje bijdragen. Dat zegt ook Tie Roefs, gedeputeerde Leefmilieu. “We kunnen investeren in het energiezuinig maken van ons patrimonium en ook allemaal kiezen voor het openbaar vervoer en de fiets”, aldus Roefs.

Maar onze provincie is alvast goed op weg. Vorig jaar tekenden 58 van de 65 Vlaams-Brabantse gemeenten op initiatief van het provinciebestuur de Europese burgemeestersconvenant. "33 van deze gemeenten hebben vandaag een actieplan klaar", aldus Roefs. “Ook het provinciebestuur geeft het goede voorbeeld. Door allerhande maatregelen willen we in onze gebouwen tegen 2020 20 procent minder energie verbruiken, 55 procent minder CO2 uitstoten en 20 procent hernieuwbare energie produceren”, besluit gedeputeerde Roefs.  

NET GEMIST

NET GEMIST

Nieuws

SPORT 25/10/2021

Bekijk hier de sport van maandag 25 oktober.

NIEUWS 25/10/2021

Bekijk hier het nieuws van maandag 25 oktober.

Vlaanderen Regionaal 24/10/2021

In Vlaanderen Regionaal kijk je met Felice Dekens naar de leukste of meest spraakmakende reportages van de andere regionale zenders.

VIVA! Wijnen: Wijnkasteel Genoels-Elderen / Wijnkasteel Vandeurzen

In VIVA! Wijnen blikken we terug op onze uitstap naar 2 wijnkastelen die RINGtv vorig jaar organiseerde. Met onze kijkers brachten we een bezoek aan wijnkasteel Genoels-Elderen in het Limburgse Haspengouw en wijnkasteel Vandeurzen in het Vlaams-Brabantse Hageland.