ruimtelijkeordening.jpg

Vlaamse bouwmeester gaat Opwijk doorlichten

5 jaar geleden

De ruimtelijke ordening van de gemeente Opwijk wordt binnenkort doorgelicht door het Team Vlaamse Bouwmeester. Jaarlijks krijgt een handvol gemeenten zo de kans zijn beleid op punt te stellen inzake duurzaam en gezond wonen en een gezond evenwicht te vinden tussen open ruimte en verstedelijking.

Opwijk is dit jaar de 8ste in een reeks gemeenten die het Team Vlaamse Bouwmeester selecteert voor een zogeheten bouwmeesterscan. Hiervoor wordt samengewerkt met instanties als het Departement Omgeving, de Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos, de Vereniging van de Vlaamse Provincies en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. Voor onze regio werden ook al Halle, Beersel, Overijse en Galmaarden geselecteerd.

Bij dergelijke scan analyseert een multidisciplinair team van o.a. stedebouwkundigen en landschapsarchitecten de ruimtelijke en beleidsmatige sterktes en zwaktes van de gemeente. De analyse moet leiden tot een reeks initiatieven voor een aangenamere, gezondere en meer inclusieve leefomgeving, met meer aandacht voor duurzaamheid.

Opwijk is ingedeeld bij het type SMALL; d.w.z plattelandsgemeente en overgangsgebied. De bouwmeesterscan kost de gemeente ongeveer 35.000€.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Inez De Coninck (N-VA):  “Opwijk liep altijd voorop qua gemeentelijke initiatieven rond ruimtelijke ordening. We waren destijds een van de eerste gemeenten met een ruimtelijk structuurplan en we zijn een van de weinige gemeenten met zo veel ruimtelijke uitvoeringsplannen. Ik ben zeer benieuwd naar de analyse van de specialisten en welke voorstellen ze ons zullen doen.”