kerk_sintulrikskapelle.png

Vlaanderen trekt 1 miljoen euro uit voor Sint-Ulrikskerk

maa 18 okt 2021

Vlaanderen trekt 1 miljoen euro uit voor een grondige opknapbeurt van gevels en kerkhofmuur van de Sint-Ulrikskerk in de Dilbeekse dorp Sint-Ulriks-Kapelle. Het is de tweede en laatste fase van de restauratie van de kerk die in 2016 startte.

De kerk van Sint-Ulrikskapelle is een laatgotische kerk en werd grotendeels gebouwd in de 17de eeuw. In 1980 werd de kerk beschermd als monument, net als de omgeving die deel uit maakt van het beschermde dorpsgezicht. De kerk ligt namelijk op een hoogte in het centrum van de gemeente. “De kerk heeft een uitgebreide restauratie nodig. Het dak en de toren werden tussen 2016 en 2018 gerestaureerd. Ook de klokken en het torenuurwerk werden al hersteld”, zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. “Dankzij de erfgoedpremie van meer dan een miljoen euro kunnen ook de buitengevels en kerkhofmuur hersteld worden. Ook de glas-in-loodramen worden opgeknapt.”

Buiten enkele opvallende grafstenen, heeft de kerk binnen opmerkelijke kunstwerken waaronder het fraaie meubilair. In de kerk staat een nieuw orgel met ouder pijpwerk in de stijl van het werk van Jan Bremser uit de 17de eeuw.