Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Voortaan selectieve controles op basis van je profiel?

Voortaan selectieve controles op basis van je profiel?

Wie vandaag op Zaventem moet zijn, zal nog wat geduld moeten uitoefenen aan de veiligheidscontroles net buiten de luchthaven. Maar vanaf woensdag zouden de wachttijden gevoelig ingekort moeten worden door een nieuw controlesysteem. De overheid denkt daarbij aan selectieve controles op basis van 'profiling'.

Wie de luchthaven wil betreden wordt sinds de aanslagen van 22 maart ook gecontroleerd net voor het luchthavengebouw. Niet alleen de bagage moet door een scanner, ook de reiziger en zijn documenten worden grondig gescreend. Maar door de heropening van de vertrekhal draait Brussels Airport sinds maandag opnieuw op 80% van zijn capaciteit waardoor er maandag ellenlange files ontstonden aan de veiligheidscontroles buiten het luchthavengebouw. Dit tot groot ongenoegen van reizigers, vliegtuigmaatschappijen en reisbureaus.

Minister van Binnenlandse zaken Jambon, de politie en de vakbonden bereikten gisteren geen akkoord over een nieuw controlesysteem. De bonden eisen immers dat de strenge controles behouden blijven voor de veiligheid van het personeel en de reizigers. Ook de politiek wil geen overhaaste beslissingen nemen maar beseft dat het imago van België andermaal besmeurd wordt door de lange wachtrijen.

De regering wil daarom overgaan tot selectieve controles. Ook Marc Descheemaecker, voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport’, pleit voor een controle op basis van ‘profiling’. Dat zei hij gisteren in het programma ‘De Afspraak’ op Canvas. Volgens Descheemaeker wordt het systeem ook toegepast in Amerika en Israël waarbij aan de hand van een aantal parameters bepaald wordt of een reiziger al dan niet een verdacht profiel heeft. Of dit soort controles woensdag al kan uitgevoerd worden valt te betwijfelen, want dit systeem vraagt immers aangepaste technologie.

Vanmiddag komen vakbonden en Binnenlandse Zaken opnieuw samen. Ze willen ‘tot de finish’ onderhandelen.