Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Waarom kon Ibrahim El Bakraoui vrij rondlopen?

Waarom kon Ibrahim El Bakraoui vrij rondlopen?

Er zijn veel vragen over het feit dat Ibrahim El Bakraoui, de terrorist die dinsdag zichzelf opblies in de luchthaven van Zaventem, vrij kon rondlopen in ons land. Volgens de Turkse president Erdogan werd de man in juni 2015  in Gaziantep (aan de grens met Syrië) opgepakt en teruggestuurd. Turkije heeft ons land gewaarschuwd dat het om een gevaarlijke Syriëstrijder ging. Maar volgens Erdogan hebben onze inlichtingendiensten niks met deze informatie gedaan. 

Ibrahim El Bakraoui werd in 2010 veroordeeld voor een reeks brutale overvallen. Bij een van die drieste overvallen had hij ook het vuur geopend op de politie. Maar in 2014 werd hij onder voorwaarden vrijgelaten. Omdat hij zich niet hield aan de voorwaarden, vluchtte Ibrahim El Bakraoui naar Turkije waar hij in juni 2015 volgens de Turkse president Erdogan werd opgepakt.

Turkijke waarschuwde de autoriteiten in ons land via de ambassade in Ankara dat het om een gevaarlijke terrorist ging, aldus Erdogan. Maar omdat hij nooit voor terrorisme werd veroordeeld, kon hij in ons land niet zomaar opgesloten worden. Alleen voor het feit dat hij zich niet aan de voorwaarden hield? kon hij opnieuw in de cel belanden, maar dat gebeurde dus niet.  

Uiteindelijk werd El Bakraoui op zijn verzoek overgebracht naar Nederland. Volgens Erdogan werden echter ook de Nederlandse autoriteiten op de hoogte gebracht. Nederland is voorlopig karig met informatie en zegt dat het de zaak zal onderzoeken. 

Tijdens het kernkabinet donderdagmiddag heeft Geens samen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) uitleg gegeven over de kwestie. Volgens hen was de informatie die Turkijke heeft overgemaakt niet zo helder als de Turkse president Erdogan laat uitschijnen. Volgens Geens werd El Bakraoui bovendien niet België maar naar Nederland gebracht. Tot slot benadrukt hij dat het om een terugwijzing ging, niet om een uitlevering. Beide ministers zouden volgens VTM ook hun ontslag aangeboden hebben. Maar premier Michel heeft dat geweigerd. Volgens de zender zou de premier gezegd hebben dat het nu belangrijk is dat de regering de rangen sluit.